Toiduvalmistamise tehnoloogia I (KUT6107.LT)
space
Õppeaine kood
KUT6107.LT
vana ainekood
KUT6107
Õppeaine nimetus eesti k
Toiduvalmistamise tehnoloogia I
Õppeaine nimetus inglise k
Cooking Technology I
Õppeaine maht EAP
4.0
Kontrollivorm
eksam
2023/2024 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Kujundada oskused esmaste toiduvalmistamise tehnikate ja töövahendite valdamiseks. Antakse põhiteadmised toiduainete kuum- ja külmtöötlemisest, toiduvalmistamise tehnoloogiatest sõltuvalt toorainest ning valmisroogadele esitatavatest nõuetest.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Põhitoiduainete ja roogade üldiseloomustus ja klassifikatsioon. Toiduvalmistamise tehnika ja töövahendid. Taimsete ja loomsete toiduainete ettevalmistus. Toiduainete külm- ja kuumtöötluse põhi- ja abiviisid ning valmisroogade serveerimise kompositsioonilised alused. Põhiroogade valmistamise tehnoloogia lähtuvalt toorainest. Toitainete kadu kuumtöötlemisel. Toitainete kadusid vähendavate valmistusviiside valik ja rakendamine. Valmisroogade kvaliteedi- ja säilitamisnõuded.
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
- teab esmaseid toiduvalmistamise tehnikaid;
- oskab valida sobivaid töövahendeid ning toorainest lähtuva toiduvalmistamise tehnoloogia;
- teab peamisi lauakatmise reegleid.
Õppejõud
õpetaja Tiina Vänt, MA
space