Toiduohutus ja toidu töötlemise alused (KUT6141.LT)
space
Õppeaine kood
KUT6141.LT
vana ainekood
Õppeaine nimetus eesti k
Toiduohutus ja toidu töötlemise alused
Õppeaine nimetus inglise k
Food Safety and Fundamentals of Food Processing
Õppeaine maht EAP
5.0
Kontrollivorm
eksam
2023/2024 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Anda ülevaade toiduohutusest, toiduainete käsitlemisel toimuvatest protsessidest, neid mõjutavatest teguritest ja töötluse mõjust toitainetele. Kujundada oskus kvaliteetseks toidu käitlemiseks. Arendada läbi praktiliste harjutuste toidu töötlemiseks vajalikku süsteemset mõtlemisvõimet.

Õppeaine sisu lühikirjeldus
Toiduohutust määravad tegurid. Mikroorganismide üldiseloomustus, nende arengut soodustavad tegurid. Toidu kaudu levivad haigused. Toidumürgistused, infektsioonid, helmintoosid. Kõrge riskiteguriga toiduained. Meetmed toidu kaudu levivate haiguste vältimiseks. Toidu lisaainete üldiseloomustus ja kasutamist määravad tegurid. Saaste- ja reostusained toiduainetes. Hügieeninõuded toidu valmistamisel, toiduainete ja valmistoidu pakendamisel ning säilitamisel. Ruumide hügieeninõuded. Desinfitseerimine. Toiduainete keemiline koostis. Toidu töötlemisel kulgevad protsessid. Vesi toiduainetes. Toiduvalkude, -rasvade ja süsivesikute üldomadused. Füüsikalised ja keemilised muutused toiduvalmistamisel. Toidu tekstuur. Toitainete kaod ja neid mõjutavad tegurid.
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
- oskab hinnata toiduohutust toidu ja toiduainete käsitlemisel ning analüüsida kaasnevaid probleeme;
- tunneb toiduainete käsitlemisel toimuvaid protsesse ja neid mõjutavaid tegureid;
- oskab hinnata töötluse mõju toitainetele, teab võimalusi toitainete kadude vähendamiseks toidu valmistamisel;
- teab toiduainete säilitamise põhinõudeid.
Õppejõud
Jaana Taar, PhD ja Tiina Vänt, MA
Lisainfo
Iseseisev töö: Ettevalmistus seminarideks. Praktilised harjutusülesanded; ettekande koostamine.
Kirjalik eksam
Õppekavaversioonid, millesse aine kuulub
space