Toiduainekeemia (KUT6128.LT)
space
Õppeaine kood
KUT6128.LT
vana ainekood
KUT6128
Õppeaine nimetus eesti k
Toiduainekeemia
Õppeaine nimetus inglise k
Food Chemistry
Õppeaine maht EAP
4.0
Kontrollivorm
eksam
2022/2023 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2022/2023 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Arusaama kujundmine toiduainete keemilisest koostisest ja omadustest ning töötlemisel asetleidvatest muutustest. Õppeaine laiendab ja seostab teistes keemiaainetes õpitut.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Toiduainete keemiline koostis. Makro- ja mikrotoitained. Toidu lisaained. Saaste ja reostusained. Toidukonservandid, värvained, antioksüdandid, magusained, lõhna- ja maitsetugevdajad, emulgaatorid, stabilisaatorid, geelistavad ained jm. Toiduainete klassifikatsioon ja üldiseloomustus. Vesi toiduainetes. Vee aktiivsus. Toidutoorme keemiline koostis: piim, liha, kala, teravili, toidurasv jt. Keemilised ja füüsikalised muutused toiduainete töötlemisel. Tehistoiduained. Praktilised tööd: toiduainete analüüsi põhimeetodite tutvustus; piima-, liha-, leivatoodete ja karastusjookide analüüs.
Iseseisev töö: erialase kirjanduse läbitöötamine, referaadi koostamine, laboraatoorsete tööde aruannete vormistamine.
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
Teab enimkasutatavate toiduainete keemilist koostist; mõistab toidutoorme käitlemisel toimuvaid põhiprotsesse; tunneb toiduainete analüüsi meetodeid ning oskab eksperimentaalset tööd planeerida.


Õppejõud
dotsent PhD, Kaie Pappel
space