Toitumisõpetus (HKT5053.HK)
space
Õppeaine kood
HKT5053.HK
vana ainekood
HKT5053
Õppeaine nimetus eesti k
Toitumisõpetus
Õppeaine nimetus inglise k
Basic Nutrition
Õppeaine maht EAP
7.0
Kontrollivorm
eksam
2023/2024 kevadsemestri õppejõud
Tagli Pitsi (õpetamise keel: eesti keel)
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Õpetada iseseisvalt valima ja kasutama meetodeid ning vahendeid
toidualase informatsiooni kogumiseks ning seda kriitiliselt ning
loovalt tõlgendama. Õpetada praktiliselt kasutama toitumisalaseid
arvutusmeetodeid kindla toitumisülesande lahendamiseks. Õpetada
toitumisalase lõputöö vormistamist, resümeerimist ja esitamist
kaitsmisel.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Kontakttunnid (36 kontakttundi – sh loengud, seminarid)
Toitumisuuringud ja toitumise uurimise meetodi. Organismi
füsioloogia: vereringesüsteem, hingamissüsteem, endokriinne
süsteem, seedimisprotsessi üldiseloomustus jne. Aine- ja
energiavahetus. Erinevate toitainete tähtsus toitumisel: energiarikkad
toitained, vesi, mineraalained, vitamiinid (ettekande vitamiinist või
mineraalainest teevad üliõpilased ise). Eesti toitumis- ja
toidusoovitused, soovitused eri gruppidele. Söömishäired,
toitumisega seotud iseärasused, toiduohutus. Toidumenüüde analüüs
ja koostamine internetipõhise toitumisprogrammi NutriData abil.
Praktikum (6 kontakttundi)
1-2 tööd alljärgnevatel teemadel: Füsioloogiliste näitajate
määramine. Vereanalüüs. Sülje amülaasi aktiivsuse määramine.
Toiduainete vitamiinisisalduse määramine. Toidurasvade kvaliteedi
määramine. Mee kvaliteedi analüüs.
Iseseisev töö: 10 päeva menüü analüüsi teostamine ja 3 päeva
näidismenüü koostamine vastavalt etteantud nõudmistele
(orienteeruvalt 50-70 tundi)
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
- oskab kohaseid toitumisuuringute meetodeid ning vahendeid kasutades iseseisvalt toidualast informatsiooni koguda ning seda kriitiliselt ja loovalt tõlgendada;
- on omandanud toitumisnõustamiseks vajalikud inimese füsioloogia alased teadmised ja teadmised toitumis- ja toidusoovitustest;
- oskab teostada menüü analüüsi ning koostada näidismenüüd.
Õppejõud
Tagli Pitsi
space