Toitumisõpetus (MLT7051)
space
Õppeaine kood
MLT7051
vana ainekood
MLT7051
Õppeaine nimetus eesti k
Toitumisõpetus
Õppeaine nimetus inglise k
Nutrition
Õppeaine maht EAP
3.0
Kontrollivorm
eksam
2023/2024 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Peaaine. Toidu omastamisel toimuvate protsesside mõistmine, eri toitumisviiside teadvustamine, toitumisealase analüüsioskuse kujundamine. Õppeaine integreerib toitumise alustes ja toiduvalmistamise tehnoloogia kursustes õpitut.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Toitumine ja tervis. Vereringe- ja hingamissüsteemi üldiseloomustus ning seostatus seedesüsteemiga.Seedeelundite üldiseloomustus. Seedeensüümid. Seedenõrede koostis ja eritumise regulatsioon. Toidu seedimine suus, maos, peensooles, jämesooles. Seedeproduktide imendumine. Eritussüsteemi töö. Nälja ja küllastustunde teke. Söögiisu ja toitekäitumise regulatsioon. Ainevahetuse individuaalsed iseärasused. Päeva- ja nädalamenüü koostamine. Toitumine liigse kehamassi korral. Buliimia nervosa. Anorexia nervosa. Stress ja toitumine. Toitumise eri viisid ja nende hinnang. Toor- ja taimetoitlus. Menüüde analüüs. Toitumisalaste uuringute läbiviimine ja analüüs.
Iseseisev töö: menüüde analüüs, toitumisalase uuringu läbiviimine ja analüüs.
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
oskab süsteemselt mõelda ja analüüsida toitumisalast teavet; tunneb toitumise eri viise ja neid mõjutavaid tegureid; oskab näha eri toitumisviisidega seotud probleeme, neid lahendada ning koostada tasakaalustatud menüüd
Õppejõud
dotsent PhD, Kaie Pappel
space