Õppeaine nimetus eesti k
Digitaalne informatsioon ja kommunikatsioon
Õppeaine nimetus inglise k
Digital Information and Communication
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2024/2025 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Kujundada süsteemne teadmine digiajastu meedia- ja kommunikatsiooniteooriatest, meetoditest ja rakendustest.
Luua võimalused mõistmaks digiteerimise ja digitaalse informatsiooni rolli tänapäeva ühiskonnas.
Luua eeldused oskamaks hallata ja kureerida digitaalset informatsiooni.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Digiajastu meedia- ja kommunikatsiooniteooriad, meetodid ja rakendused.
Informatsiooni haldamine, metaandmed, digitaalne revolutsioon, infosüsteemide kujunemislugu, digitaalne meedia, digitaalne dokument, digitaalraamatukogu ja teised mäluasutused.
Digitaalse informatsiooni otsimise, kogumise, filtreerimise ja kureerimise metoodikad.
Digitaalse informatsiooni ja artefaktide Ioomine, ümberkujundamine ning esitlemine läbi erinevate meediakanalite ja -vormide (tekst, pilt, video, mikrosõnumid jne).
Info ja artefaktide digiteerimine ja digiteerimise tehnoloogiad.
Autorlus, autoriõigus, autorlusega seotud litsentsid, eetilised aspektid digiajastul
Kommunikatsiooni ja interaktsioonimustrite areng ning mõju ühiskonnale
Digitaalne diskursus ja dialoog
Repositooriumid
Informatsioonisüsteemid ja nende vaheline suhtlus (digitaalsed ökosüsteemid)
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
- teab tänapäevaseid meedia- ja kommunikatsiooniteooriaid ning meetodeid, oskab neid rakendada;
- mõistab digitaalse informatsiooni ja kommunikatsiooni rolli tänapäeva ühiskonnas;
- oskab hallata ja kureerida digitaalset informatsiooni, seda luua ja esitleda vajalike kanalite kaudu;
- teab info loomisega seotud eetilisi ja autoriõiguslikke aspekte;
- omab teadmisi koostoimevõimest infosüsteemide vahel.
Õppekavaversioonid, millesse aine kuulub