Toitumistavad ja nüüdisaeg (KUT6140.LT)
space
Õppeaine kood
KUT6140.LT
vana ainekood
Õppeaine nimetus eesti k
Toitumistavad ja nüüdisaeg
Õppeaine nimetus inglise k
Food Habits Today
Õppeaine maht EAP
4.0
Kontrollivorm
eksam
2023/2024 kevadsemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
2024/2025 sügissemestri õppejõud
Ei ole õpetamiseks avatud. Vt all õppekava lingi kaudu peaeriala all nominaaljaotuse ajakava.
Õppeaine eesmärgid
Anda ülevaade tänapäevastest toitumisharjumusi mõjutavatest teguritest. Vaadelda uusi toitumissuundi ning uuenevat toiduvalikut. Kujundada üliõpilastes oskus iseseisvalt uurida erinevaid kultuure ja toitumistavasid.
Õppeaine sisu lühikirjeldus
Toitumise sotsiaalsed ja psühholoogilised aspektid. Toitumistava määravad tegurid. Toit muinasajast tänapäevani. Toidu tähtsus erinevates kultuurides. Toiduainete tehnoloogiline areng. Uuendtoit. Geneetiliselt muundadatud toit. Funktsionaalne toit. Kiirtoit: üldiseloomustus, toiteväärtus. Kõrge valmidusastmega pooltooted, valmistoit. Erinevate maade toitumiskultuuride lühitutvustus: toitumistavad, traditsioonilised toiduained ja toiduvalmistusviisid. Toiduvaliku arengusuunad tänapäeval.
Õppeaine õpiväljundid
Õppeaine edukal läbimisel üliõpilane:
- teab toitumistavasid kujundavaid tegureid;
- tunneb uudseid toiduaineid ja nende kasutusvõimalusi;
- oskab analüüsida toiduainete arengu tähtsust;
- mõistab eri rahvaste toitumistavade kujunemist
Õppejõud
lektor Kristi Koppel, MA
space